Helsingborg 1672 och 1675, "Stadens besvär" till Riksdagen.
STÄDERNAS SKRIVELSER OCH BESVÄR, vol 42 HELSINGBORG
Ur. Alf Åbergs samling, Krigsarkivet. Volym 42. Helsingborgs historia 1658-1718.
Stadens besvär och andra handlingar om stadens kronofordran och tvist med borgmästare bengt Pihl om det som säkerhet anvisade Billesholms gods. Omkring 1668 ff.
Riksdagsbesvär 1672, den 16. nov. resolv den 13. nov s.å.
1) Staden graveras at att uti sundet ooh den farliga redden inte kan hålla sådana farkoster varmed staden hittills kunnat betjäna sig av. Men allenast båtar-och färjor, som med tillstötande fara uppdragas och bärgas på land, Vilket är ett bland de största hinder som staden förekommer i sin näring och handel. (Res. kornm. relation)
3) Att borgerskapet måtte betalas för de lån det 1669 försträckt garnisonen.
6) Skeppsbryggan är illa skadad av storm och oväder.
7) Fäladsmarken är till tämlig del inhägnad stadens fädrift och gräsgång till icke ringa skada.
10) Anhåller om förskoning från de stränga visitationer som ske av tull- och accis-betjänterna i borgerskapets hus.
13) En del av borgerskapet har för fortifikationsverkets skull mist en del av deras hus, hela gårdsrum och välplanterade trädgårdar, och till refusion fått kronans jor den s.k. slottsvången.
14) Till att torrlägga vallarna till befästningen blir åtskilliga ängsplatser uppskurna. Anhåller att kyrkoherde änkan efter Jakob Lauritzon måtte skonas härifrån. Hon sitter med 11 faderlösa omyndiga barn.
16 Staden vållas stor förargelse av lösa mans- och kvinnopartier som samlas på grän orten. Männen brukar värvas till soldatesken och kvinnorna sedan de låtit sig beligga blir äkta hustrur åt dem.Borgerskapet till pressyr och last. Gifta officerare avla barn med ärlig mans barn. och framhärda utan blygsel i detta onda leverne.
Stadens besvär 1675:
1) Klagomål över redden och bryggan. Om förskott till fortifiktionsfolket. Om böndernas landsköp från Göteborg. Bön om en liten hamn genom att skeppsbryggan formeras med 3 brokar.
Räkning Servisen till off, art.folk och 500 soldater 1350 och till 33 ryttare 1.80